Popis:
- Mýdlový ořech se jako rostlinný prací prostředek se hodí pro jemné, avšak důkladné a šetrné praní a čistění.
- Prádlo změkčuje přírodním způsobem, takže odpadá nutnost používání avivážních prostředků.
- Vyprané prádlo má neutrální aroma, které je možné vylepšit použitím eterického oleje, který jen nakapeme na sáček s ořechy před vložením sáčku do pracího bubnu. Ořechy je v pračce možné použít i vícekrát, podle teploty praní – čím vyšší teplota, tím rychleji ztrácejí prací účinnost.
Mezi hlavní výhody praní s mýdlovým ořechem patří:
- Je šetrnější k barvám, vaše barevné prádlo mnohem déle udrží jasné barvy.
- Ideální pro praní jemného prádla, jako je vlna, hedvábí, pašmína, a také k praní peří.
- Je výbornou alternativou pro alergiky a osoby trpící kožními chorobami.
- Praní v mýdlových ořeších je levnější než praní s běžnými prášky.
- Do odpadních vod nevypouštíte fosfáty, které mj. přispívají k tvorbě a růstu vodních sinic.
Specifikace
Z ořechů je možné získat mýdlový výluh povařením ve vodě po dobu 10-15 minut. Tento výluh je možno použít k ručnímu praní, mytí nádobí a všude tam, kde se používají běžné saponáty. K výrobě výluhu se dají použít i ořechy použité v pračce. Výluh je také vhodný pro postřik na mšice.
Více o mýdlových ořeších:
- Mýdlový ořech je plod stromu Sapindus Mukorrosi, který roste v Nepálu a Indii. Zde se odpradávna používá na čištění celé domácnosti. Strom je vysoká asi 15 metrů. Ořechy se sklízí na podzim a sklizeň je dobrou pracovní příležitostí pro místní ženy. Po sklizni se ořechy suší a za pomoci dřevěných paliček se odstraňuje jejich jádro, pro které není žádné další využití.
- Takto zpracované ořechy se balí do průhledných sáčků, aby bylo možné při koupi kontrolovat jejich kvalitu. Kvalitní ořech má zlato – měděnou barvu. Přibaluje se také plátěný sáček, který se používá při používání ořechů při praní. I ty se šijí přímo na místě.
- Mýdlové ořechy jsou tedy obnovitelnou surovinou, která se zpracovává v zemích 3. světa. Jejich používání je tak nejen ekologické, ale zároveň přispíváte lidem, kteří je pěstují a připravují.