Vychutnejte si nerafinované Bio Bambucké máslo získané
z panenské přírody tropické Ugandy. Bambucké máslo je tradičně využíváno v
africké kuchyni. Používá se
pro výrobu pralinek, čokolád a dalších
cukrovinek. Má
krémovou konzistenci a příjemnou oříškovou chuť.
Díky svému vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin je vhodnou alternativou tuku v rostlinné kuchyni. Hodí se na přípravu
sladkých i slaných pokrmů.
.
PŮVOD:
Nerafinované Bio Bambucké máslo pochází
ze vzácné odrůdy máslovníku afrického (Vitellaria Nilotica), také zvaný strom
karité nebo shea. Máslovník roste v pásmu savan
ve východní Africe. Plodí jednou ročně, a to až po 15 letech svého života. Jeho plody dozrávají v krátkém období od dubna do června. Pod skořápkou plodů je ukryto jádro s vysokou nutriční hodnotou a vitamíny, z něhož získáváme bambucké máslo. Ve srovnání se svým západoafrickým protějškem (Vitellaria Paradoxa), který obsahují běžně dostupná bambucká másla, je
karité měkčí, intenzivněji voní a obsahuje
více prospěšných látek. Pěstování stromů karité i samotná výroba bambuckého másla je koncipována tak, aby příznivě ovlivňovala
přirozené biorytmy místní fauny a flory a
nezatěžovala životní prostředí.
POUŽITÍ:
Vaření: Bambucké máslo jde skvěle využít
místo smetany či olivového oleje do základu omáčky. Krásně provoní těstoviny, rýži, brambory či zeleninu. Přidáním česneku a zelené cibulky vytvoříte jednoduchou a
chutnou omáčku, která se skvěle hodí k řadě pokrmů.
Pečení: Při pečení čokoládových sušenek, vánočního cukroví i svátečních dortů si můžete plně vystačit s bambuckým máslem, které hravě
zastoupí klasické máslo, olej i kakaové máslo. Ve vybraném receptu ho použijte ve stejném množství. Pokud si nejste zcela jisti jemně oříškovou chutí bambuckého másla, pak nahraďte klasické máslo jen z části.
Smažení: Bambucké máslo se skvěle doplňuje se sladkými recepty jako jsou palačinky, lívance a vafle. Postup přípravy je přitom stejný jako u klasického másla. Na mírném plamenu nejprve rozehřejte Bambucké máslo a poté na něm usmažte oblíbené dobroty. Nemusíte se bát ani
slaných pokrmů. Vyzkoušejte lehce restovanou zeleninu nebo francouzské tousty na slano.
TIP: Přidejte máslo na chleba či topinku místo klasického másla jako veganskou a zdravou variantu. Přidáním medu nebo marmelády vytvoříte kulinářský zážitek.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g:
Energie 3705 kJ/901 kcal
Tuky 100 g
– z toho nasycené 42 g
Sacharidy méně než 0,1 g
– z toho cukry méně než 0,1 g
Bílkoviny 0,2 g
Sůl méně než 0,01 g
CERTIFIKÁTY:
CRUELTY FREE AND VEGAN -
Certifikát udělovaný společností PETA zajišťuje, že žádný z našich produktů nebyl testován na zvířatech, a také neobsahuje žádné suroviny živočišného původu.
BIO – Označení “BIO” znamená, že produkt byl vyroben podle zásad ekologického zemědělství. Při pěstování plodin certifikovaných jako Bio je zakázáno používat herbicidy, pesticidy či umělá hnojiva. Certifikát BIO představuje celostátní ochrannou známku pro bio potraviny.
SPECIFIKACE:
Kuchyně: Teplá, Studená
SLOŽENÍ/INCI (pro detailnější hodnocení klikněte myší na ingredienci):
Butyrospermum parkii Butter2
2 z kontrolovaného ekologického zemědělství